Metsäteollisuus on kidnapannut ennallistamisasetuksen 

Olen metsänomistaja Saimaalla ja havahtunut siihen, että metsäteollisuuden propaganda on lyhytnäköistä. Se ei aja sen enempää metsänomistajien kuin Suomen luonnon etuja. 

Vain yksi viidennes EU:n parjatusta ennallistamisasetuksesta koskee metsien ennallistamista. Metsät ovat Suomen laajin elinympäristötyyppi, ja lajeistamme yli 40 % elää metsissä. Vuonna 2019 julkaistussa lajien Punaisessa kirjassa uhanalaisiksi arvioitujen metsälajien määrä oli selvästi suurin, lähes kolmasosa kaikista uhanalaisista lajeista.

Puolet asetuksen vaatimuksista koskee vesistöjä. Tästä hätätilasta emme kuitenkaan kuule, koska metsäteollisuus on ominut koko ennallistamiskeskustelun omakseen. Asian pitäisi olla kaikille suomalaisille tärkeä, sillä ilman puhtaita vesiä olemme pulassa.

On vastuutonta, että metsäteollisuus saa värittyneellä viestinnällään vesittää asetuksen, joka on luontokadon pysäyttämisen kannalta välttämätön. Metsäteollisuus torjuu kategorisesti esimerkiksi ojitettujen soiden päälle tehtyjen metsien ennallistamisen. Turhaan ojitettuja soita, joissa metsä ei kunnolla kasva, on Suomessa miljoona hehtaaria. EU:n mukaan Suomi saa itse valita ennallistamistoimet, joten työsarkaa löytyy varmasti alueilta, jotka eivät ole tuottavia metsäteollisuuden näkökulmasta.

Ilmastonmuutoksen torjunta, hiilinielujen kasvattaminen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on pääministeripuolueen juhlapuheiden keskiössä. Kun pitäisi ryhtyä sanoista tekoihin, on vähäisinkin maankäyttöä rajoittava lainsäädäntö ollut heille mahdotonta toteuttaa. Ennallistamisasetuksen lisäksi muun muassa kaivoslaki on vesitetty.

Olen metsänomistaja Etelä-Savossa. Suunnittelen metsänhoito- ja myyntitoimia. En koe kohtuuttomana vaatimusta, että myös minä osallistuisin luontokadon torjuntatalkoisiin. Tuen ajatusta jatkuvaan kasvuun siirtymisestä ja aion jättää osan metsästäni niin sanotun metsänhoidon ulkopuolelle. Monimuotoinen metsä suojaa ilmaston kuumenemisen mukanaan tuomilta uhilta kuten hyönteis- ja myrskytuhoilta.

En koe olevani niin etuoikeutettu, että voisin jättää luontokadon torjumistalkoot väliin. Metsäteollisuus on sen sijaan ilmoittanut olevansa omassa luokassaan. Heitä eivät talkoot kiinnosta. Kun metsäteollisuus pitää älämölöä, vesien ennallistaminenkin unohtuu.

Teksti julkaistiin Länsi-Savon mielipidepalstalla 24.11.2022

Yksi vastaus artikkeliin “Metsäteollisuus on kidnapannut ennallistamisasetuksen ”

  1. Hei, Suomen eduskunta oli kyllä ennallismisasetuksesta antamassaan kannanotossa yksimielinen. Ainoastaan perussuomalaiset vastustivat valiokunnassa suuren valiokunnan asiassa antamaa kannanottoa. Eduskunnan kannan muodostaminen kuuluu suuren valiokunnan tehtäviin. Valiokunnassa puhetta johtaa pj. Satu Hassi. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009170488.html

Vastaa

%d